Katri hanhisalo

Ikäihmisistä kertovassa sarjassani on vuorossa Vetelissä syntynyt Katri Hanhisalo.

Katri on runoseppä. Vuosien mittaan hän on kirjoittanut niitä monta vihkoa täyteen. "Runoissani puen sanoiksi sisäisiä tunteitani ja samalla koen monesti, että näin saan apua sisimpääni", kertoo runoilija.

Katri Hanhisalo eli Kaija lempinimeltään, on katsellut tätä maailmaa jo 89 vuotta. Katrin elämästä on vierähtänyt pisin aika Ullavassa eli 30 vuotta. Sieltä hän löysi avio-puolison, joka oli Ullavan poikia. Perheeseen syntyi peräti kuusi lasta. Ullavassa heillä oli maalaistalo lehmineen ja peltoineen.

Perheen Veikko isän loukattua itsensä he muuttivat Ruotsiin. Siellä he asuivat Hallstavikin kaupungissa 14 vuotta. Katri oli työssä paperitehtaalla, tehden tehtaassa raskasta ruumiillista työtä. Ruotsista perhe muutti sitten Kokkolaan 80-luvulla.

Jumalan suuria tekoja

Nuorena äitinä Katrilla todettiin keuhkoissa kolo. Määrätyin välein pumpattiin hänen keuhkopussiin ilmaa, tällä lailla itse keuhko meni kasaan ja se sai olla silloin lepotilassa. Erään kerran sairaalassa ollessaan hän kääntyi vakavissaan Jumalan puoleen. "Olin ihan valmis tulemaan uskoon, mutta yksikseni asia ei onnistunut", kertoo Kaija. Vasta päästyään sairaalasta lomalle kotikylällään hän monien muiden tavoin löysi Jeesuksen ja pelastuksen. Tämä tapahtui Eino Närhen avulla, joka asui Katrin perheen luona pitäessään Ullavassa kokouksia.

Kuopiossa oli 40-luvulla suurkokoukset ja sinne Katrikin pääsi mukaan. Vaikka hän ei päässyt eteen rukoiltavaksi, niin Jumala näki hänet penkissä ja toimi erään vanhan sisaren kautta. Tämä laski kätensä Katrin päälle ja samassa rukouksen kohde kaatui lattialle. "Oikein sydämestä otti ja tiesin heti parantuneeni," kertoo Katri. Eikä tuo tauti ole koskaan häntä sen jälkeen vaivannut. Moni lääkäri on myös todennut hänen keuhkonsa terveiksi.

Katrin mies tuli uskoon elämänsä viime metreillä. Yövuoteella ollessaan vaimo sai sisäisen tunteen, että nyt Veikko pelastuu ja niin sinä yönä kävikin. Sitä ennen Katri oli rukoillut miehensä uskoontulon puolesta monta vuosikymmentä. Näin Jumala kuuli ja vastasi uskolliselle esirukoilijalle.

Katri asuu nykyään yksin. Hän liikkuu huonosti, mutta silti hänen näkee usein saapuvan sunnuntain kokoukseen oman rollaatetorinsa kanssa. Koti on hänelle hiljentymisen paikka. Siellä hän saa muistaa usein isoa perheväkeään Jumalan edessä. "Jumalan työ on kohdallani kestänyt, olen säilynyt. uskossa," toteaa Katri lopuksi.

Tarja Huhtala